Trimafspraak

Hoe gaat zo’n trimafspraak in zijn werk?

Mijn doel is het dier met rust en geduld, van vachtproblemen te verlossen op een dier-, huid- en vachtvriendelijke manier.

Hiervoor trim ik vachtbesparend en functioneel, wat betekent dat ik klitten/vilt verwijder en de overige vacht in goede conditie breng zonder de overige vacht geweld aan te doen.

Een trimbeurt is niet gericht op zoveel mogelijk vacht verwijderen (al verbaas je je soms over de hoeveelheid haar dat verwijderd is) maar juist hetgeen te verwijderen dat problemen geeft en zo overige vacht te optimaliseren.

Een trimbehandeling is er dus niet voor om zoveel mogelijk haar uit een dier te trekken. Wel om de vacht klit- en viltvrij te maken. Dit kan soms gekke kapsels opleveren.

Hiervan hebben u en uw dier op langere termijn profijt. De vacht wordt minder klitgevoelig en haarverlies wordt daarmee zoveel mogelijk beperkt.

Wat zal ik dan ook niet doen:

  • Ontwollen* en plukken*;
  • Onnodig scheren*;
  • Scheren in bepaalde modellen;
  • Dwangmiddelen gebruiken;
  • Wassen (uitgezonderd medische indicatie).

Het is ook niet zo dat het dier door een trimbehandeling niet meer verhaart.

Verharen is een natuurlijk proces; haren groeien, ze slijten, vallen dan uit en daarna zal het haarzakje weer een nieuwe haar maken.

Haren hebben een beperkte levensduur en voor elke haar die verloren gaat komt er weer een nieuwe. Een sterk afwisselend klimaat met warme zomers en koude winters is in Nederland echter verleden tijd. Daardoor verdwijnt ook het normale patroon van verharen (rui) in de lente en herfst.

Vooral binnenkatten kunnen het hele jaar door haar verliezen, wat niet vreemd is. De vacht en huid maken namelijk weinig verschillen mee qua temperatuur. Zowel in de winter, als in de zomer geeft de thermostaat altijd een redelijk gelijke temperatuur aan.

 

De vacht van het dier geeft hem bescherming, het beschermt de huid tegen beschadigingen en indringers van buitenaf (huidflora blijft gezond), de vacht isoleert bij kou en bij warmte. Bij katten is het ook een deel van de communicatie onderling (bijv. dikke staart of rechtopstaande haren).

Ook de huid is erg belangrijk en het grootste orgaan van het dier. Om de huid zo gezond mogelijk te houden is het van belang de vacht zo gezond mogelijk te houden; vachtproblemen kunnen uiteindelijk huidproblemen geven. Bijv. ernstige vervilting waarbij de haren dusdanig hard aan de huid trekken dat deze beschadigt wat erg pijnlijk is maar ook het natuurlijk bewegen beperkt of mogelijk ontstekingen ontstaan.
Ook zorgt vilt voor een broedplaats van gisten etc. en ook vlooien en andere parasieten voelen zich hier fijn.

Wanneer de vacht continu nat is ten gevolge van urine of het achterblijven van ontlasting in de vacht kan dit ook ernstige gevolgen hebben voor de huid. Denk hierbij aan urinebrand of plakpoep bij een konijn, hierdoor heeft een konijn een grotere kans op myiasis (madenziekte).

Maak daarom bij klitten of viezigheid in de vacht zo snel mogelijk een afspraak, voor het welzijn van uw dier.

 Klitten zijn altijd het gevolg van kwaliteitsverlies van haren, dit wordt veroorzaakt door:

  • Ouderdom;
  • Voeding;
  • Gezondheidsproblemen/pijn;
  • Overgewicht;
  • Droge lucht (vooral in de winter, wanneer de vacht op zijn dikst is en klitten snel overgaan in vilt);
  • Stress;
  • Doorgefokte rassen;
  • Verkeerde vachtverzorging.

 

Het is fijn als er een eigenaar bij de trimbehandeling aanwezig is.

Tijdens de eerste afspraak verwijder ik de klitten en zorg er daarnaast voor dat de overgebleven vacht geoptimaliseerd wordt zodat dit weer een goede basis is voor een gezonde vacht. Tijdens de afspraak geef ik graag tips en advies en knip ik wanneer nodig de nagels. Na afloop gaat u de deur uit met een klitloze kat, konijn of cavia en met de juiste adviezen en tips om ze thuis te verzorgen.

Voor mij staan rust, geduld en respect voor uw dier voorop. Ik zal dan ook vooral kijken naar het gedrag en wat het dier wel of niet prettig vindt en tijdens de behandeling meebewegen met het dier.

Kom ook bij voorkeur met een kunststof transportmand waarvan de bovenhelft verwijderd kan worden. Bij binnenkomst plaatst u de mand op de trimtafel/bureau waarna het dier rustig de gelegenheid krijgt uit het mandje te komen. Katten laat ik even rondlopen en snuffelen in de salon, om ze even aan de omgeving te laten wennen. Het is nooit de bedoeling het dier door het deurtje uit de mand te trekken. Mocht uw dier het te spannend vinden en niet uit zichzelf uit de vervoersmand komen dan verwijder ik de bovenkant van het mandje. Daarom is het fijn als het mandje in goede staat is. Door met rust en geduld te beginnen scheelt dat uw dier veel stress.

 De frequentie van trimafspraken verschilt, standaard is het advies 1 x per 3 maanden. Wat noodzakelijk is voor uw dier hangt af van in welke mate het dier de eigen vacht verzorgd en of u thuis de vacht kunt verzorgen. Bij gezonde dieren die hun eigen vacht prima verzorgen en waarbij de eigenaar een handje kan helpen is 1-2 x per jaar soms voldoende maar bijv. sommige Perzische katten komen 1 x per 6-8 weken.

Het is nooit mijn intentie onnodig afspraken in te plannen, hoe minder vaak een dier hoeft te reizen hoe beter het is voor het welzijn van uw dier.

 *Ontwollen is eigenlijk de onderwol uit het dier trekken. Dit gebeurt met een soort minihark waar mesjes aan zitten. Men staat dan versteld van de hoeveelheid haar dat van het dier afkomt. Eigenlijk best logisch dat je er een berg haar vanaf haalt, want je bent letterlijk al het haar wat de hark tegenkomt aan het afsnijden.

*Bij plukken pak je met je wijsvinger en duim alle uitstekende haren vast en trek je deze eruit. Men beweert hiermee de oude haren eruit te trekken, maar je kunt met het blote oog geen oude en nieuwe haren herkennen. Jonge en oude haren groeien namelijk verdeeld over het dier, allemaal door elkaar. Natuurlijk zie je wel eens doffe en poreuze vacht tijdens de rui, dan herken je dat het dier zijn winterjas nog niet kwijt is.
Voorbeeld:
De haren van de kat zitten los in de haarzakjes. Mocht een kat een vechtpartijtje hebben of langs prikkelbosjes lopen, dan laat de vacht makkelijk los en de tere huid blijft beschermd. Je kunt letterlijk een kat kammen tot hij kaal wordt, want er zal altijd haar van een kat af blijven komen. Hoe vaker je ontwolt, hoe ongezonder de vacht wordt. Dit betekent dat de vacht op ten duur sneller klit en vilt. De jarenlange onwolde vacht is broos, dof en ongezond. Ook ga je met de scherpe kammen langs de huid, het doet pijn en vinden ze totaal niet prettig. Hiermee kun je huidbeschadigingen veroorzaken met alle gevolgen van dien. Ook kunnen katten hierdoor een hekel krijgen aan vachtverzorging, waardoor dit steeds moeizamer zal gaan. Deze behandeling heeft dus geen nut en is totaal niet katvriendelijk.

*Onnodig scheren
Scheren heeft een nadelige invloed op de vacht. Je loopt het risico dat de vacht in slechtere kwaliteit terug komt. De vacht zal dan sneller klitten en/of vilten.
Omdat wolharen sneller groeien dan dekharen, zie je ook kleurverschil als de vacht weer aangroeit.
In sommige gevallen kan het leiden tot kaalheid en soms blijvende haargroeistoornissen.